Aurinkosähköjärjestelmä pienentää energiakuluja

Aurinkopaneelit omakotitaloon Kouvolassa

Rouskujen Kouvolassa sijaitsevaan omakotitaloon asennettiin aurinkopaneelit huhtikuussa 2023.

 

Mistä ajatus aurinkopaneelien hankintaan?

Ajatus aurinkopaneeleista lähti kytemään jo vuonna 2018, kun taloa rakennettiin. Sähkö oli silloin edullista ja päädyimme takan sijaan sähköllä toimivaan poistoilmalämpöpumppuun. Sähkön hinnannousun ja sähkölaskujen kasvamisen myötä aurinkosähkön mahdollisuudet alkoivat olemaan mielessä enemmän. Sanoinkin rouvalle, että jos olisimme 20 vuotta nuorempia, niin olisimme laittaneet aurinkopaneelit heti. Toisaalta se on hyvä, että tekniikka on kerennyt mennä hieman eteenpäin.

Kun Kymen Kattokeskuksen myyjä soitti ovikelloa ja kysyi olenko miettinyt aurinkosähköä, niin vastaus oli kyllä. Siitä asia lähti kehittymään ja muutaman palaverin jälkeen järjestelmän kannattavuus oli selvillä: hyötyä oli selvästi. Nyt kun kesätkin on ollut sen verran lämpimiä, niin hyvinhän se tuottaakin. Voi olla että tässä elämässä kerkeää saada omansa poiskin.

 

Mitkä asiat ovat tärkeitä aurinkosähköön siirtymisessä?

Lähtökohtaisesti säästöt, sillä sähkö on niin kallista. Nyt eläkkeellä on aikaa seurata kulutusta ja pohtia asiaa tarkemmin ja aurinkopaneelien myötä on voidaan tuottaa itselle sähköä ja mahdollisesti myydä ylimääräinen sähkö eteenpäin. Ekologisuus ja sähkön käytön lisääntyminen syksyllä tuleva sähköauton myötä olivat myös merkittäviä tekijöitä päätöksenteossa.

 

Miten päädyit Kymen Kattokeskukseen?

Kymen Kattokeskuksen myyjä tuli ovelle oikeaan aikaan. Olin potentiaalinen asiakas ja jutellutkin hetkeä aiemmin naapurin kanssa aurinkopaneelien hankinnasta. Neuvottelujen aikana myyjä tuli meille tutuksi ja häneen pystyi luottamaan, joten pikkuhiljaa oikea päätös hankinnasta syntyi. Tiesin myös, että Kymen Kattokeskuksella on paikallisia asentajia ja suomalaisia tekijöitä ja luotan yritykseen, sillä olen käyttänyt sen palveluja aiemmin kattoasioissa. Lisäksi halusimme helppokäyttöisen ratkaisun, jossa ei tarvitse itse huolehtia liikaa. Kotimaisuus ja paikallisuus ovat itselleni se tärkeä juttu, sillä työllistän itsekin paikallisia tekijöitä. Ja jos joskus tulee hankaluuksia tai huoltotoimenpiteitä, minulla on valmiina yhteystiedot ja tiedän mistä saan apua. Pitkän elinkaaren omaavassa tuotteessa jatkumo on suurin syy paikallisen toimijan valintaan.

 

Kuinka prosessi eteni?

Ensitapaamisen jälkeen sain myyjältä kattavan tietopaketin eri vaihtoehdoista ja niiden ominaisuuksista, johon pystyin tutustumaan jo ennen varsinaista sovittua tapaamista. Myyjä tuli paikalle sovittuna ajankohtana ja kävimme kaikki aiheeseen liittyvät asiat läpi. Olin kysellyt jo muutamalta firmalta eri vaihtoehtoja ja tehnyt hintavertailua, mutta loppujen lopuksi Kymen Kattokeskus vaikutti ainoalta oikealta ratkaisulta. Kun talouteemme sopiva aurinkosähköjärjestelmä oli valittu, sovimme toimitusajaksi huhtikuun 2023.

 

 

Kuinka asennus sujui?

Aikataulullisesti se meni hyvin, sillä asentajat tulivat jo kuun puolessa välissä ja tavarat olivat tulleet viikkoa aiemmin. Kaksi reipasta kaveria tulivat aamulla ja olivat kahden aikaan valmiita. He olivat hyvin ystävällisiä ja sain kuvia muistoksi asennuksesta ja valmiista tuotoksesta. Juotiin vielä kahvit päivän päätteeksi ja asentajat kertoivat minulle aurinkopaneeleista ja sähkön kulutuksesta ja miten siihen voidaan vaikuttaa. Sen jälkeen tuli sähkömies, joka teki kytkennät. Kaikki meni todella hyvin, jopa loistavasti!

Voin kertoa että kaikki tapahtui sovittuna ajankohtana tai jopa ennen. Yhteydenpito oli hyvää ja homma tehtiin Kymen Kattokeskuksen toimesta hienosti. Asennuksen jälkeen myyjä tuli vielä käymään ja teimme yhdessä mm. applikaation asennuksen puhelimeen ja asetukset laitettiin kuntoon. Tämä on sitä jälkimarkkinointia, jossa paikallisuus näkyy. Minulla on puhelimessa myyjän numero jolle voin soittaa aina, tulimme hyvin tutuksi.

 

Mitä terveisiä haluaisit lähettää aurinkopaneeleita harkitseville?

Olen sitä mieltä että jos olet 30-40 vuotias, niin ilman muuta kannattaa hankkia aurinkopaneelit, suosittelen niitä kaikille. Tuttavien kanssa kun tästä asiasta juttelee, ne ovat kovin kiinnostuneita ja harkitsevat paneelien hankintaa. Aurinkosähköjärjestelmän hankinta jää sinne päähän muhimaan. Sehän ei ole pakkohankinta ja sen takia se jää monesti harkintaan, mutta jos katsotaan asiaa pitkäjänteisesti, niin kyllä se tuottaa itsensä takaisin. 

Tämä ei ole mikään uusi juttu enää. Aikanaan ilmalämpöpumppu oli sellainen tuote joka herätti kummastusta. Nythän se on todistettu, että se lämmittää ja viilentää taloa kohtuuhintaan ja niitä löytyy lähes joka torpasta. Ne on lyönyt itsensä läpi. Aurinkopaneeleissa on tällä hetkellä sama juttu ja sen huomaa tuolla Euroopassa, missä ne ovat yleistyneet merkittävästi. 

 

Suosittelen Aurinkopaneeleita kaikille ja jos paikka on tuottoisa ja investointi maksaa itsensä takaisin 10 vuodessa, se on riittävä aika näin pitkän elinkaaren omaavalle tuotteelle.